fbpx

Skolelærer springer ud som opfinder

 

Peter Dubgaard har sammen med en kollega på Hørup Centralskole over en toårig periode udviklet en fodgynge, der øger koncentrationen hos urolige børn.

Hørup: Skolelærer Peter Dubgaard er sprunget ud som opfinder, iværksætter og selvstændig.

Han har sammen med kollegaen Christian Franke udviklet en fodgynge, der hjælper urolige og bevægelsesglade elever.

– Den forlænger evnen til at koncentrere sig – både til gavn for det enkelte barn men også resten af klassen, forklarer den 42-årige mand, som i dag er alene om produktet, da kollegaen om få uger går på efterløn.

Fodgyngen, der har fået navnet Swnx, er udviklet og testet over de seneste to år på Hørup Centralskole, hvor Peter underviser i matematik, sløjd og idræt. Den monteres under elevens bord og rebet, hvorpå pladen hænger, har en brudstyrke på 2000 kilo. Eleverne kan bevæge ben og fødder uden, at det forstyrer nogen.

– Vi har fået meget positive og fantastiske tilbagemeldinger fra lærere og elever, fortæller Peter.

Spændende ny verden

Det har været mange forskellige modeller undervejs. Peter har undervejs brugt en stor del af sin fritid samt 60-70.000 kroner på projektet.

– Det har fyldt rigtig meget. I weekenderne er jeg ofte stået op klokken seks for at arbejde nogle timer, inden børnene vågnede. Kæresten beder mig da også en gang imellem om at være mere mentalt tilstede, siger Peter, der har tre biologiske børn samt en bonusdatter.

Det seneste halve år er det gået rigtig stærkt. Peter har færdigudviklet gyngen, taget EU-patent på den, fået en produktion i gang i Polen og i hjemmet i Hørup, lavet logo, hjemmesiden Resense.dk og meget mere. Undervejs har han fået hjælp både af Sønderborg Iværksætter Service samt Danfoss’ patentafdeling.

– Det er en spændende ny verden at komme ind i. Jeg har altid tænkt, at det kunne være sjovt, at starte eget firma, hvis jeg havde en god ide. Det har været en utrolig sjov proces. Nærmest hver eneste uge har budt på en ny udfordring.

Flere salgsmuligheder

Peter har indtil videre solgt en gynge og har desuden Swnx ude til prøve på alle Sønderborg Kommunes folkeskoler, Kløverskolen, Rendbjerghjemmet samt et par friskoler. Han vurderer, at der er behov for 2-3 gynger i hver skoleklasse på landsplan.

– Jeg har ikke nogen ambition om at leve af det. Jeg kan godt lide at være lærer og have med mennesker at gøre. Jeg tror, det vil blive ensomt, hvis jeg kun arbejde med at sælge og udvikle fodgyngen.

Gyngen er også tænkt til børn, der er meget passive og nærmest falder i søvn i undervisningen kaldet ADD børn. Peter har også fået en henvendelse fra et speditørfirma i Padborg, der vil bruge den i deres kontormiljø. Det er også tanken, at den kan benyttes af ældre mennesker og til genoptræning af fod- og ankelskader.

– Det har været ligesom at få et lille nyt barn. Jeg har den også altid med bilen, så jeg kan vise den frem og forklare dens funktionalitet. Jeg er da stolt over den.

Peter Dubgaard er opvokset i Vester Sottrup. Blev uddannet skolelærer fra Haderslev Seminarium for 12 år siden. Underviser primært i sløjd, idræt og matematik. Er desuden en del af COOL – et projekt der hjælper inaktive unge med at komme ud – hos Sønderborg Ungdomsskole. Da han for nylig lancerede sin fodgynge på Facebook, fik den mere end 11.000 klik. Det bliver da også på de sociale medier, at Peter Dubgaard vil markedsføre Swnx, der bliver produceret i Polen og samlet i privaten i Hørup.

Kilde: Jydske Vestkysten, jv.dk 26. maj 2017