fbpx

Det perfekte match – Datingsite for lærlinge og virksomheder
Det kan være svært at finde den eneste ene – også selvom vedkommende står lige foran en. Det gør sig gældende ikke blot i kærlighedslivet, men også når lærlinge og virksomheder skal finde hinanden. Det råder Sønderborg-iværksætteren Mette Kaczmarek bod på. Hun har udviklet onlineplatformen Aroprezo, der populært sagt er et matchingværktøj for elever, lærlinge og virksomheder.
Dog et seriøst et af slagsen, baseret på professionel knowhow og unikke algoritmer.

At pumpe nyt talent ind i en virksomhed er akkurat lige så vigtig som dit og mit daglige vitaminindtag. Hvis du mangler C-vitamin bliver du mere og mere træt og til sidst falder dine tænder ud. Hvis du mangler A-vitamin, så er du helt på røven, for så dør du. Selvom det er sat på spidsen, så vil en virksomhed, der ikke formår at tiltrække talenter også langsomt men sikkert falde fra hinanden – og til sidst bukke under.

Derfor er tiltrækning, udvikling og fastholdning af talenter også én af de vigtigste opgaver for virksomheder, der ønsker at manifestere og udvikle deres position på et marked, der aldrig står stille eller venter på nogle der sakker bagud.

At tiltrække en stærk talentmasse handler imidlertid ikke om at poste flere penge i HR-afdelingen, udvikle bedre træningsforløb eller afholde MUS-samtaler hver anden uge. Det handler om det perfekte match.

Det vidste Albert Einstein, da han udtalte, at “Alle er genier, men hvis man dømmer en fisk ud fra dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i troen af at den er uduelig.” Det samme var Mette Kaczmarek klar over, da hun sad som rekrutteringsansvarlig hos Danfoss. I sin stilling – som hun selv betegner som drømmejobbet – glædede hun sig usigeligt, når hun modtog en god ansøgning til en læreplads, men rev sig samtidig i håret, når hun modtog en dårlig. Ikke mindst, var hun frustreret over, hvor lang tid processen tog, når elever, lærlinge og virksomheden skulle forsøge at finde hinanden.

Mette Kaczmarek havde brug for et matchmaking-værktøj, men da der ikke fandtes noget på markedet, tog hun en drastisk beslutning:

  • Jeg laver det selv!

Så selvom stillingen som HR Konsulent ved Danfoss var et foreløbigt karrierehøjdepunkt, så valgte Mette Kaczmarek alligevel med opbakning fra sin iværksættermand at sige sit gode job op og stifte firmaet Aroprezo. For da først frøet var sået som en tanke i hendes hoved, så var der ingen vej tilbage. Firmaet blev skabt for at finde det perfekte match mellem virksomheder og unge på udkig efter en elevplads.

Navnet er sammensat af ordene ’aro’ og ’prezo’, som på kunstsproget esperanto betyder henholdsvis ’sæt’ og ’kurs’. Og at udstikke en kurs, er netop, hvad Aroprezo gør. Mere specifikt, så er Aroprezo sat i verden for at få unge og virksomheder til at sætte kurs mod virksomheder, som passer perfekt til dem – og omvendt.

  • Matchet er altafgørende for et godt læringsforløb og virksomheden får det ud af det, som de skal have i forbindelse med at have en lærling ansat, siger Mette Kaczmarek.

Skåret ind til benet, er Aroprezo et onlineværktøj, hvor elever og lærlinge ved hjælp af en af profilanalyse får sat ord på egne styrker, hvorefter unikke algoritmer matcher elever og virksomheder.

  • Ja, de unge kalder det jo et datingsite, griner Mette Kaczmarek.

Sammenligningen er ikke helt dum, for begge parter får et hurtigt overblik og rette henvendelse til den elev eller den virksomhed, som de finder attraktiv. Og den direkte kontakt mellem elev og virksomhed giver tid til andre vigtige opgaver.

  • Vi er blevet modtaget utroligt godt, og har allerede mange gode historier, som f.eks. virksomheden Alsform, som egentlig ikke havde nogen historik for at ansætte lærlinge, men nu har fået en som de er rigtig glade for. Det åbner en helt ny verden for dem.

Det er ikke kun de lokale virksomheder, som er glade for Aroprezo og Mette Kaczmarek, også folkene bag EY Entrepreneur Of The Year har set sig lune på den nystartede virksomhed og har nomineret den i Startup-kategorien ved regionsfinalen i næste måned.

  • Jeg ser egentlig ikke Aroprezo, som en startup-virksomhed længere. På et tidspunkt, sker der et mentalt skift, hvor man går fra at have et projekt til at have et produkt. Og dér er jeg nu. Jeg har et produkt, som skal udover rampen.

Iværksætter-mindset’et ligger dog ikke langt tilbage, og Mette Kaczmarek husker, hvordan hun brugte meget tid på at finde ud af, hvad der virkede for hende og Aroprezo og ikke mindst, hvad der ikke virkede.

  • I den forbindelse har Sønderborg Iværksætter Service været en stor hjælp.

Mette Kaczmarek lejede fra start en kontorplads til en attraktiv pris ved Sønderborg Iværksætter Service på Ellegaardvej, hvilket betød, at hun kunne sparre med andre iværksættere, med hvem hun ikke blot kunne udveksle erfaringer, men også modtage ris og ros.

  • Derudover har Sønderborg Iværksætter Service nogle yderst kompetente vejledere. Og så har de trukket på deres kontakter og ikke mindst hjulpet med at promovere min virksomhed, hvilket har afstedkommet, at jeg ikke blot har givet interviews til aviser, men også har været i TVSyd.

Aroprezo genererer endnu ikke overskud, men Mette Kaczmarek fortæller, at det ifølge forretningsplanen kommer ske indenfor en overskuelig fremtid. På sigt er det planen at udvide konceptet til hele Europa.